En Son Yazımız

Akıllı Saatler Kredi Kartınızı Gözetliyor

Akıllı Saatler Kredi Kartınızı Gözetliyor

Her gün bin bir mağazaya,dükkana girip alışveriş yapıyoruz.Artık nakit olarak alışveriş yapan insan neredeyse az kaldı diyebiliriz,değil mi? Hatta alışveriş için evden bile çıkmaya tenezzül etmeyen her şeyini internet üzerinden alan insanlar da var.

 Peki nakit kullanmadığımızı bu alışverişlerimiz de ne yapıyoruz? Tabi ki limitleri bitmek bilmeyen kredi kartlarımızı kullanıyoruz ve çoğumuzda bu durumdan memnunuz.Nakit taşımak zorunda kalmıyoruz.Ama bu işin tabi ki bazı dezavantajları var.Teknolojinin gelişmesi ile dolandırıcılık yöntemleri de dolandırdıkları şeylerde değişti,gelişti.Onlardan birine de örnek olarak elektronik dolandırıcılık olan, kredi kartı numaralarınız ile  sizin üzerinizden alışveriş yapılması ve size yüklü miktarda borç takılması diyebiliriz.

İşte akıllı saatlerin zararı da burada ortaya çıkıyor.Akıllı saatiniz siz kredi kartınızı uzatıp,şifrenizi girerken sizi gözetliyormuş.Fransa'da Tony Beltramelli adlı yazılım mühendisi,akıllı saatler üzerinde yer alan algılayıcılardan gelen verilerin kapsamlı analizi ile kredi kartı veya cep telefonu PIN şifrenizi tahmin edilebileceğini söylüyor.Doğruluk oranı ise, %73'e kadar çıkabiliyormuş.Bu yöntem şu anda mümkün olmasa da ilerleyen yıllarda benzer cihazların yaygınlaşması ile siber suçlularında bu yöntemle bizi dolandırması mümkün olabilir.Çözüm gayet bariz olarak şifrenizi akıllı saatinizin olmadığı elinizle tuşlamak.

Kaynak:Tübitak,Bilim Teknik Dergisi,Şubat 2016 Sayısı  

0 yorum:

Yorum Gönder